De AFM heeft een onderzoek gedaan naar de kwaliteit van 2e-pijler pensioenadviezen die door het intermediair zijn gedaan. Naar aanleiding daarvan is er in maart een rapport gepresenteerd waarin conclusies worden getrokken en aanbevelingen worden gedaan. Voor adviseurs en tussenpersonen heeft dit belangrijke gevolgen.
Welke adviezen gaat het om?
Het gaat om het geven van adviezen over pensioenen in de werkgever – werknemer sfeer. Concreet betekent dit het
– sluiten
– verlengen
– oversluiten
van (semi) collectieve en individuele pensioencontracten. Hoewel dit niet in het onderzoek is meegenomen, geldt het ook voor pensioenadviezen aan de DGA.
Wat zijn de belangrijkste conclusies van de AFM?
– De kwaliteit van de beoordeelde adviezen is ver onder de maat;
– belangrijkste oorzaak is het onvoldoende inwinnen van relevante informatie en het vertalen daarvan in een passend advies.
– De verslaglegging is onvoldoende, waardoor de adviseur niet kan aantonen dat het gegeven advies passend is.
– Vakbekwaamheid en vaardigheden om goed te kunnen adviseren zijn vaak onvoldoende;
– op regelmatige basis adviseren is nodig om de kennis en vaardigheden te behouden.
Welke maatregelen heeft de AFM genomen?
Inmiddels is de AFM overgegaan op het houden van gesprekken met het betreffende intermediair, en /of het opleggen van boetes. Tevens is de ‘leidraad 2e pijler pensioenadvisering’ gepubliceerd. Hierin worden de noodzakelijke stappen en onderdelen van het adviesproces uitgebreid omschreven en toegelicht.
Welke aanbevelingen doet de AFM?
Overheid: neem een aparte vergunning ‘pensioenen’ op in de WFT. Hier wordt al aan gewerkt.
Adviseur: gebruik de ‘Leidraad’ om het adviesproces te toetsen en te verbeteren, en stop met pensioenadvisering als continue bijscholing en regelmatige advisering niet mogelijk is.
Verzekeraar: doe alleen zaken met adviseurs die aan kwaliteitseisen voldoen.
Werkgever: verdiep je in de pensioenregeling, schaf een passend product aan, en zorg ervoor dat de werknemer de regeling goed begrijpt.
Wat betekent dit voor de pensioenadviespraktijk?
Elk advies voor een bestaand of nieuw contract zal aan hoge kwaliteitseisen moeten voldoen. Door middel van structurele vastlegging moet bovendien aangetoond kunnen worden dat er een passend advies is gedaan. De volgende onderwerpen moeten daarbij onder meer aan de orde zijn gekomen:
– De kennis en ervaring van de werkgever met betrekking tot pensioenregelingen
– De doelstellingen ten aanzien van de dekkingen en de hoogte ervan
– Het kostenniveau en de risicobereidheid ten aanzien van kostenstijgingen
– De financiële positie, nu en gedurende de looptijd van het contract
– De aanwezigheid van een (on)verplicht BPF en de gevolgen daarvan
Op basis van de ingewonnen informatie zal de adviseur een analyse moeten maken om te komen tot een passende regeling. Hierbij zullen de diverse soorten regelingen nu en in de toekomst vergeleken moeten worden en in een rapportage aan de werkgever moeten worden gepresenteerd. Pas hierna zal een passend product bij de regeling worden geadviseerd. Hiervoor dienen minimaal 3 offertes vergeleken en gepresenteerd te worden. Vervolgens speelt de adviseur een belangrijke rol in de communicatie aan de werknemers; hij verzorgt een presentatie of een individueel spreekuur. Tot slot is de adviseur belast met de nazorg: beoordelen juridische documenten, controle premieberekening, waardeoverdracht, etc.
Wat kan Pensioenservice Noord betekenen?
Uit bovenstaande blijkt, dat pensioenadvisering niet (meer) iets is wat ‘erbij’ gedaan kan worden. Als de pensioenportefeuille klein is, is de kennis en ervaring meestal onvoldoende om aan alle eisen te voldoen. Het is niet meer voldoende om de pensioenspecialist van de verzekeraar in te schakelen. Voor een objectieve vergelijking is bovendien dure vergelijkingssoftware nodig.
Indien de tussenpersoon zelf niet aan de eisen kan of wil voldoen, maar zijn klanten toch van dienst wilt zijn, kan hij een externe specialist inschakelen. Pensioenservice Noord is de onafhankelijke specialist die op diverse manieren ondersteuning biedt. Van het hele adviestraject tot alleen onderdelen daarvan.